Az eszközeink lassan már okosabbak nálunk

Egészen elképesztő, hogy az emberiség milyen magasra jutott a technikai fejlődés terén, és még most sincs megállás, a határ a csillagos ég. Ha belegondolunk, hogy mekkora találmánynak számított egy időben a kerék, a fémek ötvözése, majd jó pár száz évvel rá a rádió, a telefon, a film majd a számítógépek, és most már gyakorlatilag a karóránkon keresztül is megtudhatjuk, milyen időjárás vár ránk, vagy éppen hány lépést tettünk meg aznap, vagy zenét is hallgathatunk róla, beláthatjuk, hogy nem kis utat tettünk meg. És persze ennél még sokkal modernebb, izgalmasabb technológiák is léteznek, csak még nem olyan széles körben elérhetőek. Lassan már az űrbe való utazás is lehetséges lesz civilek számára is, mint ezt ebben az évben bizonyították – de mint mindennél, itt is a kiváltságosok (értsd: milliárdosok) élveznek előnyt.

De ne is szaladjunk ennyire előre, maradjunk meg az okos eszközöknél, amelyeket sokan használunk a hétköznapjaink során. Az okostelefonokat és karórákat már szerintem senkinek sem kell bemutatni, de nem csak a kommunikációs technológiában érhetők el ilyen különlegességek. A háztartásban is találkozni már okos világítással, árnyékolással, hűtés- és fűtéstechnikával, riasztó rendszerrel, sőt, még a napelem rendszerek termelését is szabályozni tudjuk a telefonunkon keresztül az okos inverternek köszönhetően.

Amikor nem is olyan régen egy webshop okos eszköz kínálatát szemléltem, egészen elképedtem, hogy milyen elsőre triviálisnak tűnő feladatokat is képesek ellátni ezek a készülékek. Kapható már automata kutya/macska tápadagoló, hogy kiskedvencünk mindig időben megkapja a finom falatokat, és egy jól megszokott rendszer alakulhasson ki az étkezésében. Apropó kiskedvencek és állatkák, nem rég olvastam egy olyan kertbe felszerelhető intelligens eszközről is, amely a kertünkbe látogató madaraknak adagolja automatikusan az eleséget, és amikor a szárnyas kis barátunk enyhít az éhségén, a berendezés egy fényképet készít róla, amelyet továbbít a telefonunkra, sőt, még a madárka fajtáját is képes beazonosítani. Így idővel egy komplett galériánk lehet a madár vendégeinkről. Ez a készülék ugyan még csak előrendelhető, de amint gyártásra kerül, és elérhetők lesznek róla vásárlói vélemények, szerintem én is beruházok egy ilyenre. Még a parkig sem kell kimennem majd madárlesre. Úgy látszik az állatbarátoknak kifejezetten kedveznek ezek az intelligens eszközök. 

Na és akkor ott vannak még a már felsoroltak mellett további háztartási eszközök is, amelyekkel kialakíthatjuk a saját okosotthonunkat. Vannak már intelligens porszívók, fűnyírók, kerti öntözőberendezések, hangsegédek, hangszórók, okos zárak és még sok egyéb más. Bár még fiatal vagyok, nekem is furcsának és idegennek tűnnek egyelőre ezek a megoldások, és szerintem még 60 éves koromig sem ismernék meg mindent, ami most elérhető a piacon. Ami viszont nagyon kíváncsivá tett engem, és én is szeretném kipróbálni, az az okos virágcserép volt. Igen, már ilyen is van! A segítségével a saját kis fűszernövény kertemet gondozgathatnám. Segít ugyanis a növényeknek biztosítani a megfelelő UV sugárzást, öntözést, tápanyag ellátást, stb… Én ugyan még csak most kezdtem el ismerkedni ezekkel a viszonylag új technológiákkal, remélem egyszer eljutok oda, hogy magabiztosan, bármiféle ellenérzés vagy félelem nélkül tudjam őket használni. Kicsit furcsa azonban belegondolnom abba, hogy az én gyerekeim már egy olyan világban fognak felnőni, amelyben ezek az eszközök teljesen természetesek. De a fejlődés ezzel jár, és nekünk ezt el kell fogadnunk.