Modern eszközökkel az alkoholfüggés leküzdéséért

Hihetetlen, hogy manapság már az életünk minden területén találkozhatunk “okos megoldásokkal”. Én még az a korosztály vagyok, akinek nem megszokott, hogy a gyermekkorától kezdve számos kütyü veszi körbe. Bizony, én még láttam a nagymamámat kádban áztatni az ágyneműt, és még olyan régi centrifugája is volt, ami manapság már inkább poénosnak hat a formájával és azzal, hogy képes volt akár több tíz centivel is vándorolni a fürdőszobában. Manapság pedig már wifi van a mosógépeken is, emellett okos mosóprogramok tömkelege várja, hogy elindítsuk őket és személyre szabott mosási élményt nyújtsanak számunkra. Többé már azon sem kell aggódnunk, hogy mire hazaérünk, túl régóta állnak majd a frissen mosott, nedves ruhák a gépben, hiszen létezik időzítő funkció is. És még csak a mosásról beszéltünk! Mennyi területe van még a mindennapi életünknek…

Egy azonban biztos: vannak bizonyos feladatok, szakmák, megoldások, amelyekhez mindig is élő ember fog szükségeltetni: ilyen például a segítői terület.

Mindez onnan jutott eszembe, hogy a minap találtam egy weboldalt “Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés” címszóval. Egy modern megoldásról van szó, ami ugyanakkor kifejezetten hagyományos alapokon nyugszik. Hogy mit is jelent mindez?

Modern, mert újragondolták és személyre szabták az alkoholfüggőség gyógyításának bevett módszereinek bizonyos elemeit, például az idő kérdését. Egy-egy ilyen kezelési folyamat akár több mint egy évet is igénybe vehet, ami ha belegondolunk, nagyon hosszú bentlakási időt jelent. A másik megoldás a “bejárós” segítség lenne, ahonnan viszont minden egyes nap a megszokott környezetébe, szokásos problémái közé megy haza a kliens, abszolút nem szakad ki onnan, csak egy-egy órára. Mindez gyakran nemhogy nem segíti a felépülés folyamatát, hanem lassítja és/vagy megakasztja azt. A Felépülők programja ezekkel szemben egy bentlakásos felépülés központú program, amely biztosítja a közösségi élmény mellett a csendes elvonulás és önismereti munka lehetőségét, ugyanakkor nem zárja ki a családtagokat sem. Hozzátartozói konzultációk során és ingyenesen biztosított programok (például pszichoedukációs előadás) által ők is a folyamat részeseivé válnak, aki kifejezetten fontos eleme a felépülésnek.

Ugyanakkor a program a Minnesota-modellen épül, amelynek komoly múltja van és bizonyítottan a leghatékonyabb rehabilitációs program alkoholfüggőség problémájának fennállása esetén. Ez a módszer anonim csoportokon alapul és komplexen szemléli a függés kérdését. Az alkoholizmust betegségnek tekinti, amely több tényezői szinten van jelen, például fizikai és szociális tényezők. A modell az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára több mint 70 évvel ezelőtt, és azóta is töretlen sikernek örvend. A 12 lépés program és az önsegítő közösségek révén működő modell nem hisz a függő megszégyenítésében, hibáztatásában, hanem inkább a támogatásra és a “képessé tevésre” koncentrál.

Mindezeken túl hogy néz ki a komplett Felépülök program? A csoportos és egyéni önismereti munka mellett biztosított a magas szintű szakmaiság az ott dolgozók részéről, a nyugodt légkör és a természetközeli feltöltődés pedig szintén fontos elemei a 28 napnak.

Minden fontos információt megtalálhatunk az “Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés” honlapján.