Okoskütyük: nade mennyit költsünk?

Okoseszközök vesznek minket körül. A zsebünkben lapul egy okostelefon, a csuklónkon van egy okosóra, a konyhapulton vár ránk egy okos kávéfőző, a falon pedig egy okos bojler. Belegondoltunk már, hogy vajon mennyi pénzt költünk el ezekre évi szinten? Több százezer forintot. De vajon jó ez így? Én azt gondolom, hogy mindenki arra költi a pénzét amire szeretné, de azért fontosnak tartom, hogy a növekvő okosezközparkunk miatt ne hanyagoljunk el más területeket sem. Sokaknak szüksége lehet a legújabb eszközökre, de nem szabad, hogy ezt a lakása, az étkezése, vagy éppen az egészsége kárára vásárolja meg.

Találkoztam már például olyan esettel, amikor valaki inkább rossz fogakkal jár, mint, hogy azokat megcsináltassa egy fogorvossal. Persze tudom, hogy van állami ellátás is, de vannak kezelések, amiket sehogyan sem úszhatunk meg ingyen: ilyen például egy fog implantátum beültetése. Ha hiányzik egy (vagy több fogunk), akkor sokáig tudjuk húzni az időt: hivatkozhatunk arra, hogy nincsen elég pénzünk vagy időnk, rákereshetünk minden nap az interneten, hogy “fog implantátum vélemények”, anélkül, hogy szakemberek segítségét kérnénk. Persze hasznos lehet az is, ha más páciensek véleményére támaszkodunk a fog implantátumokkal kapcsolatban, de sem árt, ha szakemberekhez fordulunk. Megoldás lehet például, ha elolvassuk a Fogorvos Budapest írását a témában.

A budapesti Kacsa utcában található fogorvosi rendelő korrekt fogászatként ír magáról, ahol egyszerre helyeznek hangsúlyt az egészségre és az esztétikára, emellett figyelnek rá, hogy a pácienseket kezeljék, ne csak a rossz fogakat. A Fogorvos Budapest nevű fogorvosi rendelő hat szempontot fogalmazott meg, amiket fontosnak tartanak a kezeléseik során. Kiszámítható, megfizethető áron kínálnak színvonalas szolgáltatást, céljuk, hogy bizalmi viszony alakuljon ki köztük és a páciens között, aszisztens és dentálhigénikus segíti a munkát, a megelőzést is fontosnak tartják, cél, hogy fenntartsák az elért állapotot, és végül: az elégedettséget és az egészséget tartják fontosnak, nem a több pénzt.

A Fogorvos Budapest szolgáltatási mellett érdemes megnézni a weboldalát is. A barátságos kinézet mellett különlegesség, hogy nem csak alapinformációk, hanem cikkek is találhatók rajta. Írtak például napjaink fogászatáról, a fogtömés miértjéről, a csontpótlásról, a fogkőről, a fogszabályozásról, vagy éppen az implantátumokról. Ez azért hasznos, mert így az interneten nem csak például fog implantátum véleményeket olvashatunk átlagemberektől, hanem fogorvosok által jóváhagyott cikkeket is.

A fogászati implantátumokkal kapcsolatban például megtudhatjuk, hogy lényegében kis csavarok, amik külső menettel kapcsolódnak a csontba. A csavarba – miután megfelelően rögzítették az állkapocsba, és az be is fogadta a csavart – érkezhet a felépítmény, mely lényegében a kívülről is látható fog. A csavar – azaz a műgyökér – a Fogorvos Budapest esetében titán-ötvözetekből készül, más rendelők azonban van, hogy más anyaggal dolgoznak. Az elkészült fogakra garanciát is vállalnak, de csak abban az esetben, ha a páciens betart minden szabályt, és vigyáz az implantátumokra. Ennek ellenére sajnos a jól karbantartott implantátumok is 10-15 évente nagygenerálra szorulnak.

De miért válasszon az ember bármilyen fogászati beavatkozás esetén magánrendelőt, mikor ott van az állami is?  Fontos szempont, hogy így az ember magának választhatja ki a kezelőorvosát, lehet, hogy könnyebben alkalmazkodnak a páciens egyéb elfoglaltságaihoz, és a szakemberek türelmesek lesznek a beteggel.

A Fogorvos Budapest szolgáltatásai csak előzetes időpontegyeztetést követően vehetők igénybe, időpontot a honlapon található telefonszám, vagy a honlapon található üzenetküldő felület segítségével lehet kérni. A kezelések árával kapcsolatban szintén a weboldalukon találhatók információk.