Okostelefonon böngészve választottam ki a napelem rendszert a házunka

Okos világban élünk. Az okostelefon mindenki kezében szinte már alapvető dolognak számít. Telefonról, vagy tabletről szinte már mindent tudunk vezérelni: a lakásunk riasztóját, kávéfőzőnket de még a hűtőszekrényünket is, ami ha nagyon modern, akár azt is jelzi, ha elfogyott a tojás.

Engem kicsit néha megrémiszt ez a túlautomatizáltság. Elég aktív, tevékeny embernek tartom magam és sokszor elgondolkozom azon, hogy mi emberek mit fogunk csinálni, ha a mindent a gépek végeznek el majd helyettünk. Többek között ezért is van kotyogós kávéfőzőm, és hagyományos hűtőszekrényem.

Viszont az okostelefont én is használom, és szeretem, mert  hasznosnak tartom az egyes alkalmazásokat. Persze sokat használom rajta az internetet is, ami mindig kéznél van, ha információra van szükségem. Legutóbbi böngészésem alkalmával találtam rá a napelemrendszer.info weboldalra, mert régen foglalkoztat már a gondolat, hogy ilyen berendezéssel váltsuk ki a villanyszámla okozta költségeinket a háztartásban.

Azért is kerestem rá erre a lehetőségre, mert hallottam a hírekben, hogy a napelemrendszer telepítésére állami támogatás is igényelhető. Ezúton még költséghatékonyabban megoldható a beruházás. Sejtettem, hogy hosszú távon megtérülő befektetésről van, szó, így az is érdekelt, hogy körülbelül mekkora költség és mennyi idő alatt térül meg a családi költségvetésben.

A weboldal nagyon hasznos volt, mert minden felmerülő kérdésemre választ kaptam a költségeken keresztül a különféle rendszerek tulajdonságain át a megtérülésig. Egy tizenöt pontos leírásban sorolnak fel minden szükséges információt azok számára, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy egy gazdaságosan működő napelemrendszer felszereltetésével minimalizálják a villanyszámlájukat. Ebben benne van, hogy alapvetően hogyan is működnek ezek a berendezések, vagy hogy Magyarországon milyen berendezések ismertek és elterjedtek. Ezen kívül találhatunk ismereteket arról is, hogy mi történik, ha nem süt a nap vagy ha áramszünet van. Kitérnek még a rendszerek élettartamára és megtérülési idejére is.

A napelemrendszer.info információiból kiderült, hogy alapvetően háromféle berendezés telepíttethető családi házakra. Nekem a visszatápláló rendszer volt a legszimpatikusabb. Ennek a lényege abban rejlik, hogy az összegyűjtött, de fel nem használt energia visszatáplálódik a szolgáltatóhoz.  Viszont, ha kevés a napsütéses órák száma, vagy áramszünet van, akkor pedig minden további nélkül vételezhetünk áramot a hálózatról a korábbiaknak megfelelően. Az áramvisszatöltést és vételezést egy úgynevezett ad-vesz órával lehet nyomonkövetni. Ezek elszámolására évente kerül sor.  Ez a rendszer nem használ akkumulátort, tehát egy környezetbarát megoldásról van szó. Használatával nem függetlenedünk teljesen az áramszolgáltatótól.

Úgy gondoltam, hogy elég információ birtokába jutottam, hogy el tudjam dönteni melyik működési alapelvű rendszert is válasszam. Ezért kitöltöttem a honlapon található űrlapot is. Gyorsan ment, hiszen csak pár adat és háztartásunk éves villamosáram fogyasztásának megadására volt szükség. Ezután vártam, hogy visszahívjanak, ami rövid időn belül meg is történt. Jól elbeszélgettünk az illetékes megyei képviseletről jelentkező kollégával, akinek a kérdései ezúttal már több dologra is kiterjedtek. Többek között arra, hogy milyen típusú az ingatlanunk és hogy vannak -e még egyéni elképzeléseink vagy kérdéseink a telepítendő rendszerrel kapcsolatosan.

Ezt követően megtörtént a helyszíni felmérés, majd elkészült az árajánlat, melyet igen kedvezőnek találtunk és rögtön el is fogadtunk. Ezután egyeztettünk egy időpontot a kollégákkal, hogy mikor lenne alkalmas a rendszer feltelepítése családi házunkra a megbeszéltek szerint. Néhány nap múlva pedig fel is került a napelemrendszer a tetőnkre.

Esztétikus, gazdaságos és minden szempontból okos most már a napelem rendszerünk is. Ez nem is baj, de én még mindig maradok a kotyogós kávéfőzőnél.