Okos kütyük kicsiben és nagyban

Vonzalmam az okos eszközökhöz már gyermekkoromban megmutatkozott. Ámulattal tölt el a mai napig, hogy mire képes a tudomány például az áram segítségével. Már maga az áram egy igen érdekes jelenség, melynek felhasználásával az emberek életminősége hihetetlenül jelentős mértékben fejlődött és fejlődik tovább jelenleg is. Ma már gond nélkül felhívhatjuk szeretteinket a világ másik oldalán, miután feltöltöttük mobiltelefonunk akkumulátorát, és költséghatékonyan, környezetbarát módon termelhetünk áramot napelemek segítségével.

Az általam használt okos eszközök jelentősen kényelmesebbé és hatékonyabbá teszik az életem, így arra gondoltam, tovább fokozom a saját és családom életminőségét azáltal, hogy beruházok egy napelem rendszer telepítésébe. Ehhez találnom kellett egy releváns szolgáltatót, aki amellett, hogy profi, a napelemes pályázatok tekintetében is megfelelően tájékozott. Ez sincs ugyanis kellő módon a köztudomás fókuszában, de aki napelemről álmodik, az manapság könnyen élhet különböző napelemes pályázatok által kínált lehetőségekkel. A napelempalyazatok.hu nagyszerű weboldal, nagyon sok mindent tanulhattam innen.

napelemes pályázatok

A napelemek megválasztásakor és a kivitelezés során is megalkuvás mentesnek kell lennünk, ha valóban spórolni szeretnénk a jövőben az árammal. Mint minden termék esetében, itt is elárasztják a piacot az olcsó vagy kevésbé olcsó, és ezzel párhuzamosan silány vagy éppen kiváló minőségű napelemek. Az igazán profi gyártók olyannyira bíznak a saját maguk által gyártott napelemekben, hogy akár több évtizedes teljesítménygaranciát is vállalnak a termékeikre. Sokan összetévesztik a napelemet a napkollektorokkal, holott a kettő teljes mértékben más fogalmat takar. A napkollektor a napból áradó hőt felhasználva vizet melegít fel. A napelemek a nap fényenergiáját alakítják át elektromos árammá, és egy inverter segítségével a napelem által termelt egyenáram gond nélkül átalakítható váltakozó árammá.

Alapvetően kétféle típusú rendszer különböztethető meg napelemes rendszereken belül. Mindenek előtt azt kell eldönteni, hogy pontosan milyen típusú rendszert szeretnénk.

A szigetüzemű rendszer során a megtermelt, de fel nem használt áram nem kerül semmilyen szolgáltató hálózatába, ehelyett akkumulátorokra töltődik fel. Ezt a ,,megspórolt” energiát ezek után fel tudjuk használni éjszaka, vagy zordabb, naphiányos időkben, amikor napelemeink nem tudnak annyi energiát termelni. A másik opció a hálózatra visszatápláló rendszer, melynek nevében is benne rejlik a lényege: a fel nem használt áram visszakerül a szolgáltató hálózatába. Az általam megbízott profi kivitelező csapat szerint ez utóbbi lényegesen kifizetődőbb.

Való igaz, hogy a szigetüzemű rendszer alkalmazásával egy csapásra megszabadulhatunk a villanyszámlától, hiszen teljes mértékben leválunk a hálózatról, a megtérülés menete gyorsabbá válik. Szükséges viszont beszélni ennek hátrányairól is. Mégpedig a legszembetűnőbb ilyen a kiszolgáltatottság. Sosem lehet tudni ugyanis, hogy vajon képesek lesznek e a napelemeink egy-egy hosszabb, borúsabb időszakban annyi energiát termelni, hogy családunk ne maradjon áram nélkül. Az ezzel járó bizonytalanság erős negatív tényező, ez nem kérdés. Ezért javasolták számomra is az említett kivitelező szakemberek, hogy amennyiben nem megoldhatatlan valamilyen okból kifolyólag a hálózatra kötés, akkor mindenképpen ezt az opciót volna érdemes választanom. Engem teljes mértékben meggyőztek érveikkel.

Fontos információ, hogy ez a fajta napelem rendszer alapjaiban módosítja a fogyasztó és a szolgáltató addigi viszonyát: az előbbi gyakorlatilag maga is termelő lesz, aki már nem csupán veszi, de el is adja a termelt áramot. Ez egy úgynevezett ad-vesz mérőóra segítségégével történik. Ennek beszereléséhez engedélyeztetésre van szükség, mely komoly papírmunkával jár, és némi időt vesz igénybe. A papírmunka fogalma nem merül ki itt, mivel mindenképpen szerettem volna élni a napelemes pályázatok által felkínált lehetőséggel is. Az általam megbízott szakemberek szerencsére ebben is segítséget tudnak nyújtani, és profi módon intézik nem csupán kivitelezést, hanem minden ehhez kapcsolható adminisztratív tevékenységet.

napelemes pályázatok

Magánszemélyként segítettek megpályázni a lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretében a kedvezményes hitelt, melynek kamatozása nulla százalékos. Felmérték az általam telepíteni kívánt épület fizikai adottságait, és sokat beszélgettek velem a családunk energiaigényeiről, a fogyasztási szokásokról. Házunk elég erősnek bizonyult, hogy elbírja a tartószerkezeteket és a modulokat. A tájolás szempontjából is kedvezően délkeleti fekvésű az ingatlan, viszont rengeteg ősfa takarja az épületet a nap sugarai elől. Így a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az ideális telepítési helyszín a házhoz tartozó garázstető volna, amelynek szintén megfelelő a tájolása, erős a szerkezete és a házzal ellentétben itt semmi nem vet árnyékot.

Ebben meg is egyeztünk, de kíváncsivá tett, hogy vajon mi történik abban az esetben, ha valakinek egyik épülete sem elég ideális a telepítéshez. Megnyugtattak, hogy természetesen erre is van megfelelő alternatíva. Ilyen esetekben egy földre szerelhető állványrendszer kerül telepítésre, majd azon helyezik el a napelemeket. Az, hogy pontosan hány darab napelemre van szükség, szintén a helyszíni felmérés során derül ki. Ez ugyanis minden esetben szubjektív, nagyban függ attól, hogy családunk éves szinten mennyi kWh-t fogyaszt. Amennyiben a család energiaigénye a jövőben esetlegesen megnövekedne, például egy új légkondícionáló, egy infraszauna vagy egy nagyobb hűtőláda kerülne beszerzésre, olyankor néhány újabb panel szükséges kihelyezésre. Ekkor viszont indokolt lesz továbbá egy új inverter is, amely egyébként a legköltségesebb része a teljes rendszernek. Ha ez nincs, akkor az egész rendszer tulajdonképpen használhatatlanná válik.

Mivel ilyen fontos szereppel bír, ezért itt kirívóan fontos a minőség. Az általam megbízott szakemberek a német SMA inverterek mellett tették le a voksukat. A gyártó a már mindenki által jól ismert német precizitással készíti invertereit és öt év garanciát vállal termékeire, amelyek meghibásodása esetén azonnal cserét biztosít. A szakemberek azonban megnyugtattak, egy minőségi napelem panel még húsz év után is képes szinte ugyanazt a teljesítményt nyújtani, mint az elején. A panelek nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, melyek kopása során gyorsan képesek volnának elhasználódni. A silányabb termékek persze jó esetben már tíz év bekövetkeztével is cserére szorulhatnak. Amennyiben valaki az előbbiekben említett bővítés mellett dönt, sajnos komoly kiadásokkal kell számolnia. A feszültség átalakítása nagyon komplex feladat és minden egyes inverter teljesítménye egy felső határértékkel rendelkezik.

Mindezen szempontok átvilágítása után, én inkább hallgattam a szakemberek tanácsára, hogy már most az első telepítés során ruházzak be egy nagyobb inverterre, ha fennáll újabb háztartási vagy egyéb gépek használatának lehetősége. Remek árajánlatot kaptam, és a napelemes pályázatok terén is tájékozott cégük egy igazán kedvező támogatási ajánlatra is felhívta a figyelmem. A telepítés és maga a rendszerbe történő betekintés számomra óriási izgalmakat rejtett. Az egyik legjobb döntésem volt, hogy napelemekbe történő beruházás, és hogy nem próbáltam meg spórolni a kezdeti költségeken. A hálózatra visszatápláló rendszer biztonságérzetet ad, így nem kell aggódnom folyton az időjárás miatt.

A lelkesedésem azóta is töretlen, és igyekszem mindenféle okos kütyüt beszerezni, melyek napelemes megoldással képesek feltöltődni. Napelemes lámpák, és szökőkutak vannak a kertben, és sikerült szert tennem egy napelemes power bank készülékre, így a kertben ülve sem jelent gondot, ha lemerülne a laptop, miközben írom ezt a bejegyzést.